Ελιόψωμο

Yλικά:

750 γρ αλεύρι κίτρινο
300 γρ ελιές μαύρες (γλυκιές η αλμυρές ,όχι ξινές)
3 μέτρια κρεμμύδια ξερά
μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη
ι κουταλιά  της σούπας αλάτι
2 κουταλιές της σούπας θυμάρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
11/2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση :
Κόβουμε τις ελιές σε τρία κομμάτια την κάθε μία αφαιρώντας ταυτόχρονα το κουκούτσι.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, όχι πολύ λεπτές. Αχνίζουμε λίγο τα κρεμμύδια (δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ)

Προσθέτουμε τις ελιές και  1/2 φλιτζάνι λάδι.Ανακατεύουμε για λίγο και τα κατεβάζουμε απ το μάτι.Αν οι ελιές είναι γλυκιές προσθέτουμε μία κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι.Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με τη ζάχαρη το θυμάρι και τη μαγιά.
Διαλύουμε το αλάτι σε τρία ποτήρια ζεστό νερό και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.

Ζυμώνουμε με κουτάλι μάλλον όχι με τα χέρια αφού θέλουμε μια πολύ μαλακή ζύμη.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με τις ελιές και όλο το λάδι τους και ξαναζυμώνουμε για να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μεγάλο ταψί λαδώνοντας και τα τοιχώματα.

Αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και την απλώνουμε  πατώντας με λαδωμένα χέρια.
Τώρα ανάλογα με τα γούστα σας,μπορείτε να προσθέσετε ακόμα 1/2 φλιτζάνι λάδι από πάνω ,αν σας αρέσουν τα λιπαρά,ειδάλλως το 1 φλιτζάνι είναι αρκετό.
Το αφήνουμε (στα ζεστά) να σηκωθεί και το ψήνουμε όπως το ψωμί  για 50 λεπτά περίπου
Καλή σας όρεξη !!!
Categories:

0 Comments

Leave a reply