Χριστουγεννιάτικα έθιμα.

Το Χριστόψωμο

Έθιμο,που ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Το Χριστόψωμο, είναι το ψωμί του αγρότη, που ζυμώνεται με τα καλύτερα υλικά και στολίζεται με λογής λογής πλουμίδια. Κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο ο σταυρός,που χωρίζει το ψωμί σε 4 κομμάτια. Στο διάκοσμο, συνήθως, μπαίνουν καρύδια και αμύγδαλα. Οι νοικοκυρές κυλούσαν το χριστόψωμο πάνω στο τραπέζι.

Αν το χριστόψωμο έπεφτε ανάποδα, τότε θα πήγαινε άσχημα η χρονιά, διαφορετικά θεωρούσαν ότι θα πήγαιναν όλα καλά κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Στη Σπάρτη το Χριστόψωμο δεν έχει σχήμα καρβελιού αλλά σταυρού.

Categories:

0 Comments

Leave a reply