To ψωμί Dinkel στη ζωή μας.

To Dinkel (στα αγγλικά spelt) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σιτάρι αλλά είναι ένα τελείως διαφορετικό είδος . Έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από το σώμα. Είναι επίσης μια θαυμάσια πηγή ινών και έχει μεγάλα ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β1, Β2 και ωφέλιμων λιπαρών οξέων. Η λατινική του ονομασία είναι Triticum spelta. Είναι ένα από τα αρχικά επτά σιτάρια που αναφέρονται στη Βίβλο. Αυτό το «σιτάρι» ηλικίας 9000 ετών, δημιουργήθηκε στην εύφορη περσική κοιλάδα και κατά τη διάρκεια των αιώνων βρέθηκε σε όλη την Ευρώπη, όπου παρέμεινε ένα πολύ δημοφιλές είδος σιταριού για εκατοντάδες χρόνια.

Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, ότι το Dinkel καλλιεργήθηκε από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς και στην Ευρώπη και την Ασία. Οι Γερμανοί το χρησιμοποιούν σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων και ποτών, από το ψωμί μέχρι και τη μπύρα. Οι Ιταλοί το ονομάζουν «Farro» και βρίσκεται στις γαστρονομικές σούπες, τις κρούστες, τα ψωμιά, στα κέικ, στις πίτσες. Το «μυστικό» του Dinkel για την ήπια γεύση και την ανώτερη απόδοση μπορεί να αποδοθεί στη σκληρή εξωτερική φλούδα που προστατεύει τον πυρήνα του.

Categories:

0 Comments

Leave a reply