Γαλλική Μπαγκέτα…στο χρόνο!

Γαλλική Μπαγκέτα…στο χρόνο!

Η μπαγκέτα στα γαλλικά σημαίνει μικρό ραβδί και αποτελεί το τέλειο δείγμα της πραγματικής γαλλικής γεύσης. Το πιο γνωστό γαλλικό ψωμί με ελαφρό σιταρένιο αλεύρι δίνει αφράτη ψίχα και τέλεια τραγανή κόρα, αποτελώντας τη βάση για πεντανόστιμα σάντουιτς, ενώ συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο το πρωινό μας με τυρί ή μαρμελάδα.

 

Ιστορικά η μπαγκέτα προήλθε από ένα εξελιγμένο είδος ψωμιού, το οποίο φτιαχνόταν στη Βιέννη στα μέσα του 19ου αιώνα και η εξέλιξή του προήλθε από ένα νόμο, ο οποίος απαγόρευε στους αρτοποιούς να εργάζονται πριν από τις 4 το πρωί. Ετσι για να προλαβαίνουν να έχουν έτοιμα ζεστά ψωμιά στα ράφια τους νωρίς το πρωί, αντί για στρογγυλές μεγάλες φραντζόλες έφτιαχναν λεπτά και μακρόστενα ψωμιά, που ψήνονταν πολύ πιο γρήγορα.

Τα διάφορα είδη. Στη Γαλλία ο νόμος προστατεύει το ψωμί, το οποίο πρέπει να είναι φτιαγμένο μόνο από αλεύρι, μαγιά, αλάτι και νερό. Οτιδήποτε άλλο σκεύασμα το οποίο περιέχει και άλλα συστατικά πρέπει να ονομάζεται διαφορετικά. Η μπαγκέτα είναι αναγνωρίσιμη, καθώς είναι πολύ στενή και μακριά, με τραγανή κρούστα. Το πλάτος της φτάνει τα 5-6 εκατοστά, αλλά σε μήκος μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο.

Για τα γνωστά μας σάντουιτς όμως, χρησιμοποιούνται πιο μικρές σε μήκος μπαγκέτες, που είναι γνωστές ως μισές-μπαγκέτες. Αν και η μπακέτα είναι το πιο γνωστό γαλλικό ψωμί στον κόσμο, υπάρχουν και άλλα λεπτά και μακρόστενα ψωμιά, όπως το «φλάουτο» που είναι παχύτερο και ο «σπάγκος», που είναι λεπτότερο. To μυστικό πάντως στις παραδοσιακές μπαγκέτες είναι ότι, πρέπει να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί όλη τη νύχτα, διότι η μαγιά θα φουσκώσει το ψωμί ήσυχα και θα του δώσει καλύτερη γεύση.