Η θρεπτική αξία του ψωμιού.

η θρεπτική αξία του ψωμιού

Η θρεπτική αξία του ψωμιού.

Το πρώτο αλεύρι το έφτιαξαν οι Αιγύπτιοι και ήταν χοντροκομμένοι κόκκοι από διάφορους καρπούς, το οποίο βράζανε με αρκετό νερό, το άφηναν να χυλώσει, μετά αυτό το ξεραίνανε στον ήλιο. Πολλά χρόνια αργότερα άρχισαν να το ψήνουν πάνω σε τούβλα που τα πύρωναν πάω στη φωτιά κι έτσι φτιαχνόταν το ψωμί.

Το ψωμί ήταν πάντα μία από τις βασικότερες τροφές, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Δεν ξέρω να υπάρχει λαός που να μην έχει το ψωμί στη διατροφή του. Βέβαια όλοι οι λαοί δεν έχουν τα ίδια είδη ψωμιού. Υπάρχουν λαοί, όπως οι Μεξικάνοι, οι Βραζιλιάνοι και οι Ισπανοί, που έχουν την τορτίγια, ένα είδος λεπτής πίτας, που γι’ αυτούς είναι ψωμί. Οι Ινδιάνοι έχουν ένα μίγμα σαν χυλό, που το κάνουν λεπτό φύλλο, πυρώνουν μια λαμαρίνα ή τούβλα, τον ψήνουν και τον έχουν σαν ψωμί. Οι Βεδουίνοι κάνουν χυλό από κάποια αλεύρια που έχουν και τον ψήνουν πάνω σε πυρωμένα τούβλα και το τρώνε σαν ψωμί.

Το ψωμί έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον οργανισμό, γιατί βοηθάει να συμπληρώσει, μαζί με τις άλλες τροφές, τις ανάγκες που έχει σε κάποιες ουσίες. Ο οργανισμός του ανθρώπου για να τραφεί χρειάζεται διάφορες ουσίες. Αυτές είναι οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες. Πολλούς υδατάνθρακες έχει το ψωμί. Από τους υδατάνθρακες παράγεται μια ουσία που βοηθάει το σώμα μας να μπορέσει να αναπτυχθεί. Από τους υδατάνθρακες παράγεται μια ουσία, η γλυκόζη, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του οργανισμού μας.

Το ψωμί περιέχει αρκετές βιταμίνες και ιδιαίτερα τη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη). Αυτή η ουσία είναι πολύ χρήσιμη στον οργανισμό για να μπορεί να λειτουργήσει ο μεταβολισμός. Για να μπορέσει να κάνει όλες τις λειτουργίες που πρέπει το σώμα μας, χρειάζεται αυτή τη βιταμίνη. Αυτή η βιταμίνη χρειάζεται για να παράγεται καλό αίμα.

Τα ψωμιά που δεν παρασκευάζονται από ένα μόνο είδος σπόρου (π.χ. σιτάρι) αλλά και από άλλα είδη (π.χ. σίκαλη, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη), δηλαδή από μίγμα σπόρων (ολικής αλέσεως ή πολύσπορα ψωμιά), αυτά τα ψωμιά έχουν πολλές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ουσίες που βοηθάνε το σώμα να έχει καλή λειτουργία, γιατί βοηθάνε το έντερο να συσπάται για να απορροφά τις διάφορες θρεπτικές ουσίες .