Πασχαλινά τσουρέκια

τσουρεκια

Πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. νωπή μαγιά
½ κούπα νερό χλιαρό
2 κούπες ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο
ξύσμα και χυμό 1 πορτοκαλιού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
5 αυγά
½ κούπα γάλα καυτό
1 φακελάκι γλυκάνισο
2 βανίλιες
1 κούπα βούτυρο, λυωμένο, ζεστό
Προζύμι:

Σε ένα λεκανάκι διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι, ώστε να επιτύχουμε πηχτό χυλό. Τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

μείγμα:
Σε μία δεύτερη λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά, το χυμό του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το καυτό γάλα στο οποίο έχουμε βουτήξει ένα φακελάκι γλυκάνισο κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα αυγά και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια.
Στη συνέχεια,ρίχνουμε και τη φουσκωμένη πια μαγιά και τη δουλεύουμε με τα χέρια, να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια, ώσπου να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι.
Ύστερα, παίρνουμε το ζεστό βούτυρο(λυωμένο) με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και το ρίχνουμε επάνω στη ζύμη, διπλώνοντας την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.
Τυλίγουμε τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη ,σκεπάζουμε με μία μάλλινη κουβέρτα κι αφήνουμε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 – 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει.
Χωρίς να ξαναζυμώσουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη τα οποία τα πλάθουμε σε χοντρά κορδόνια. Πλέκουμε μία ή δύο πλεξίδες και τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί.
Σκεπάζουμε για τελευταία φορά κι αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, για 30′ περίπου. Αλείφουμε τις επιφάνειες με κροκάδι αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.

Τέλος,ψήνουμε στους 200°C, για 20′ – 25′.