Ταξίδι στις γεύσεις του ψωμιού!

Ταξίδι στις γεύσεις του ψωμιού!

Σε όλο τον κόσμο, τα ψωμιά, απο όλες τις συνταγές, απο όλα τα σχήματα και τα μεγέθη, ήταν και θα είναι ένα βασικό μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κουζίνας.
Ξεκινάμε λοιπόν ένα γαστριμαργικό ταξίδι γύρω από τον κόσμο, για να ανακαλύψουμε μερικά από τα καλύτερα ψωμιά, που ο πλανήτης έχει να προσφέρει.

Bagel

Βασικά, πρόκειται για έναν απλό κουλούρι (ένα δακτύλιο ζύμης με μαγιά), τον οποίο πρώτα βράζουν και μετά ψήνουν. Λέγεται ότι προέρχεται από το 16ο αιώνα στην Πολωνία και δινότανε ως δώρο για τις γυναίκες κατά τον τοκετό.
Και ενώ τα bagels δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και αφού μεταφέρθηκαν στην περιοχή Brick Lane του Λονδίνου, τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα στη Νέα Υόρκη από την πολωνική-Εβραική κοινότητα των μεταναστών.
Λένε επίσης ότι άν τα φάς στη Νέα Υόρκη, θα καταλάβεις της διαφορά απο άλλα Bagel.
Παραδοσιακά στη Νέα Υόρκη τα σερβίρουν με μια παχιά στρώση τυριού κρέμας, προσθέτοντας και λίγο lox (λεπτοκομμένο καπνιστό σολομό), όπως το πωλούσαν οι Εβραίοι μετανάστες από τα καροτσάκια τους στις αρχές τους 20ου αιώνα στην ανατολική πλευρά της Νέας Υόρκης.

 

Brioche

Ένα πλούσιο και λιπαρό κρουασάν, μια εντελώς Γαλατική λιχουδιά.
Αυτό το φίνο γυαλιστερό με τη λαμπερή κρούστα ψωμί  συχνά στολισμένο με φρούτα ή σοκολάτα τσιπ, είναι η μεγάλη στο πρωινό λιχουδιά.
Εκτός απο επιδόρπιο μπορεί επίσης να σερβιρισθεί ζεστό και να συνοδεύσει φουά γκρα ή σούπα.
Νορμανδική η προέλευση του, μια περιοχή γνωστή για την ποιότητα του βουτύρου. Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλικό ρήμα «broyer», που σημαίνει «σπάει» ή «τρίβει».

 

Baguette

Η φίνα γαλλική φραντζόλα, γνωστή για το λεπτό σχήμα και την τραγανή κρούστα. Θεωρείται χωριάτικο τρόφιμο και αποτελεί ένα βασικό μέρος της παραδοσιακής γαλλικής γαστριμαργικής κουλτούρας. Χρονολογείται από την εποχή του Louis XIV.
Λέγεται ότι το γαλλικό δίκαιο, φρόντισε για αυτό το ψωμί έτσι, ώστε να φτιάχνεται χωρίς συντηρητικά. Ως εκ τούτου οι φραντζόλες μπαγιατεύουν σε λιγότερο από 24 ώρες, γεγονός που καθιστά την προμήθεια του φρέσκου ψωμιού καθημερινά απαραίτητη.
Λέγεται επίσης ότι αν θέλεις να το γευτείς, πρέπει να το φάς μέσα σε τέσσερες ώρες από το ψήσιμό του.

 

Ciabatta

Ξέρουμε ότι κατάγεται από τη Βόρεια Ιταλία, αν και οι ντόπιοι στην περιοχήτην  αποκαλούν Francese pane  ή «γαλλικό ψωμί», πιθανώς λόγω των γαλλικών επιρροών στην κουζίνα της περιοχής. Η ονομασία του στα ιταλικά σημαίνει «παντόφλα», εξαιτίας του σχήματος της. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής·

Όταν γίνεται με αλεύρι ολικής άλεσης λέγεται ciabatta integrale, ενώ όταν προστίθεται γάλα στη ζύμη το αποκαλούν ciabatta al latte.
Είναι νόστιμο ψωμί, με τραγανή κρούστα εξωτερικά, μαλακή ψίχα εσωτερικά που έχει μεγάλες τρύπες, σα το ελβετικό τυρί.