Τα ψωμιά του κόσμου!

Τα ψωμιά του κόσμου!

Αν κάτι δεν θα λείψει ποτέ από κάθε τραπέζι, αυτό είναι σίγουρα το ζεστό ψωμί. «Ένα χωριάτικο», συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι Έλληνες. Αυτό με την τραγανή κόρα και την μοσχομυρωδάτη λευκή ψύχα. Είναι όμως μόνο αυτό; Φυσικά και όχι, ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στην ιστορία του ψωμιού και στα είδη του ανά τον κόσμο. Σίγουρα καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς…

Η ιστορία του ψωμιού είναι τόσο μεγάλη, όσο και η παρουσία σχεδόν του ανθρώπου πάνω στη γη. Στην αρχαία Αίγυπτο με την ανατολή του πολιτισμού άρχισε να παρασκευάζεται και το ψωμί. Από την αρχή της ζωής στον πλανήτη μας, οι άνθρωποι έτρωγαν ωμούς τους δημητριακούς καρπούς, τους οποίους αργότερα έμαθαν να τούς καβουρδίζουν.

 

Τσιαπάτα

Τσιαπάτα στα ιταλικά σημαίνει παντόφλα. Είναι ιταλικό άσπρο ψωμί φτιαγμένο με σταρένιο αλεύρι και μαγιά και στα ιταλικά σημαίνει «παντόφλα» και αποτελεί το τέλειο ψωμί για σάντουιτς, για να συνοδεύσει τυριά, για σούπες και ζεστά γεύματα, αλά ιταλικά

 

 

Μπαγκέτα

Η μπαγκέτα στα γαλλικά σημαίνει μικρό ραβδί και αποτελεί το τέλειο δείγμα της πραγματικής γαλλικής γεύσης και είναι η βάση για πεντανόστιμα σάντουιτς, ενώ συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο το πρωινό μας.

 

 

Πολύσπορο

Είναι ψωμί με ιδιαίτερη διατροφική αξία, ελαφρύ και νόστιμο, σκουρόχρωμο ή ανοιχτόχρωμο, μεγάλης διόγκωσης. Επίσης είναι κατάλληλο για διαβητικούς.

 

Brios

Είναι πολύ ελαφρά μικρά ψωμάκια με τραγανή χρυσαφένια κόρα. Παρασκευάζονται με ζύμη από γάλα, νερό, αβγά και βούτυρο. Είναι ιδιαίτερα εύγευστα.

 

Ψωμί σίκαλης

Εχει μία ιδιάζουσα κάπως ξινή γεύση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα σάντουιτς, ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες

 

Πανίνο

Πανίνο, στα ιταλικά σημαίνει μικρό ψωμί και τις περισσότερες φορές αποκαλείται με τον πληθυντικό, δηλαδή πανίνι. Ειδικότερα όμως, πανίνο ονομάζεται τo ψημένο σάντουιτς με μικρή φραντζόλα τσιαπάτα.

 

Brezel

Ότι είναι για τους Έλληνες το σουσαμένιο κουλούρι είναι για τους Γερμανούς το Brezel. Το brezel είναι ένα ιδιαίτερο κουλούρι-ψωμάκι, αλμυρό, με ηλιοκαμμένη όψη και κόκκους αλατιού πάνω του, σε σχήμα χαλαρού κόμπου. Σήμα κατατεθέν για την αρτοποιία της χώρας του. Το προτιμούν ιδιαίτερα και οι Αμερικάνοι.

 

Μπέιγκελ

Είναι στρογγυλά μικρά ψωμάκια με τρύπα στη μέση, τα οποία πριν ψηθούν, βράζονται. Είναι ιδανικά με μαρμελάδα, καπνιστό σολομό και κριμ τσιζ. Τα μπέιγκελ μπορεί να ξεκίνησαν από την Ευρώπη αλλά τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19 αιώνα στην Ν.Υόρκη. Αν φάτε εκεί δύσκολα θα ευχαριστηθείτε αλλού. Βασικό πιάτο για ένα Αμερικάνικο πρωινό.

 

Μάφιν

Μικρά ψωμάκια που χωρίζονται σε γλυκά και αλμυρά, ενώ είναι ιδανικά για πρωινό ή κολατσιό. Τα μάφιν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αμερική.