Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ψωμί.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ψωμί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν μια σχέση αγάπης με το ψωμί και το συνδυάζουν με όλα τα κυρίως γεύματα, ακόμη και με τα ζυμαρικά (μακαρόνια με ψωμί).

Το ψωμί είναι μια υγιεινή διατροφική επιλογή, προμηθεύει τον οργανισμό μας με υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες το κατηγορούν ως αιτία πρόκλησης παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας. Ποια είναι όμως η αλήθεια για το ψωμί που τρώμε?

Θρεπτικά συστατικά στο ψωμί

Ως γνωστόν, το ψωμί παρασκευάζεται από το σιτάρι, ένα σπόρο που μπήκε στη διατροφή του ανθρώπου περίπου 10 με 30 χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να δέχεται μια διατροφή που να περιέχει δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, καλαμπόκι) και γι αυτόν τον λόγο το ψωμί μπορεί να είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής.
Το ψωμί περιέχει κατά μέσο όρο 40-60 gr υδατανθράκων ανά 100 gr τροφίμου και πρόκειται κατά κύριο λόγο για σύνθετους υδατάνθρακες. Έχει αξιοσέβαστες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων.

Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας του σιταριού στην υγεία του ανθρώπου δεν άργησαν να φανούν. Κατά τις αρχές του εικοστού αιώνα άρχισαν να παρατηρούνται ελλείψεις των βιταμινών του συμπλέγματος Β στον άνθρωπο, λόγω της κατανάλωσης λευκού ψωμιού, οι οποίες εκδηλώθηκαν κυρίως με τις ασθένειες πελλάγρα και Beriberi. Μετά την ανακάλυψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β, το 1930, οι επιστήμονες κατάλαβαν γιατί κάποιοι άνθρωποι νοσούσαν. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ψήφισαν νόμο που να επιβάλει την προσθήκη βιταμινών του συμπλέγματος Β στο λευκό αλεύρι για να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα (ίσως είναι και ο λόγος που το λευκό αλεύρι περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμινών του συμπλέγματος Β ).

Οι ελλείψεις βιταμινών όμως δεν ήταν το μόνο που παρατηρήθηκε. Η επεξεργασία των δημητριακών επεσήμανε και την έναρξη των ολοένα και αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσων παθήσεων και καρκίνου, των εκφυλιστικών νοσημάτων δηλαδή που χαρακτηρίζουν τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.